TIPP

Hogyan készíts távmunkás önéletrajzot

REMOTE BLOG

REMOTE BLOG

4

1

/4

Egyedi jelentkezés

Szabd önéletrajzod a pozícióra és a cégre

Legyél kreatív, feladatok és tanulmányok felsorolása helyett mutasd meg saját személyiséged. A kiválasztásnál nem gépeket, hanem egyéniségeket keresnek.


Röviden fogalmazd meg a célod. Segíts megérteni az olvasónak, hogy miért döntöttél úgy, hogy munkahelyet, iparágat, esetleg teljes szakmát váltasz, vagy miért jelentkezel az adott pozícióra. Fontos, hogy 1-2 mondatnál ne legyen hosszabb.


Feladat lista helyett az eredményeidet sorold fel. Például: "irodaszer rendelése" helyett írd, hogy "Biztosítottam a hatékony működéshez szükséges erőforrásokat". Azt is fogalmazd meg, hogy milyen hatást értél el vele egy-egy feladattal, de ne menj bele a részletekbe, azt hagyd meg az interjúra.


Skills & Tools - Ma már mindenki tudja kezelni az Word-öt és Excelt, ezeket hagyd ki a felsorolásból. Ismersz más, aktuális online eszközöket, mint például a Google Docs, Zapier, Zoom, Slack, Trello? Használtál is párat? Esetleg most tanulod? Ezeket említsd meg!


Írj magadról! Mi a hobbid, mit csinálsz a szabadidődben, milyen munkán kívüli eredményeidre vagy büszke. Remek lehetőség, hogy megmutasd a szenvedélyed, képességeid, amik tükrözik a személyiséged, sokat elmondanak rólad.

Legyél kreatív, mutasd meg a személyiséged

Kreatív tartalom

2

/4

A megpályázott pozíció és cég szempontjából kell bemutatnod a tapasztalatidat, képességiedet és eredményeidet. Ez időigényes, mert alapos kutatásra van szükség, hogy megismerd a cég termékét, küldetését, vízióját és be tudd építeni a jelentkezésedbe.


Mit és hol keress:

- nagyon alaposan olvasd át a weboldalt (about, team, careers, jobs, values, mission)

- gyakran a legfontosabb info a cég saját blogjában vagy Youtube csatornáján van elrejtve: hogy működik a csapat, milyen eszközöket használnak, milyen a felvételi folyamat

- kövesd őket LinkedInen, nézd meg mit írnak magukról (about), miket posztolnak, kik dolgoznak ott, hátha ismersz valakit


Mit használj fel és mit ne:

- Alaposan olvasd el a pozíció kiírást és jegyzeteld ki a kulcsszavakat a "responsibilities" és "requirements"-ből. Ezeket a szavakat használd fel a saját tulajdonságaid, tapasztalataid megfogalmazásánál, persze csak, ha valóban rendelkezel azzal a tudással vagy jellemzővel. Fontos, hogy reagálj az álláshirdetésben megfogalmazott feltételekre és elvárásokra.

- Kerüld a már agyonhasznált, divatos kifejezéseket, mint pl: "team player", "project management skills", "result oriented". Ezek általános kifejezések, ami nem árulnak el rólad sokat, használj konkrét, egyértelmű kifejezéseket és bátran vidd bele a személyiséged is a leírásba, hiszen arra kíváncsiak leginkább.

3

/4

Modern külső

No more Europass please!

Ma már sok program érhető el, amivel könnyedén, gyorsan és ingyen tudsz saját stílusú önéletrajzot készíteni. Ez is egy lehetőség, hogy kicsit többet mutass magadból és kitűnj a tömegből, ami a mai vizuális világban elengedhetetlen.


Figyelj oda a helyesírásra! Használj helyesírás ellenőrző programokat


Próbáld meg egy oldalban elmondani, ami fontos. Sokkal több esélyed van arra, hogy felkelted a figyelmet, ha van egy rövid, de releváns önéletrajzod, mintha 3-4 oldalban leírnál mindent, amit valaha csináltál. A pozíció szempontjából legrelevánsabb információkat tartalmazza csak az önéletrajzod.

Fontos az egyedi, testre szabott jelentkezés, de kizárólag a valóság keretein belül.

Ne írj le olyan tulajdonságot, ami nem igaz rád, olyan feladatot, amit nem végeztél el, olyan eredményt, amit nem te értél el. Legyél őszínte és add önmagad, ez a sikered kulcsa.


A soft skillek jelentősége óriási a távmunka világában. Gondold át, hogy mik ezek és írj listát róluk.


Pro tipp: kérd meg legközelebbi barátaidat és kollegáidat, akár a főnöködet, hogy mondjon pár gondolatot rólad, miért jó veled dolgozni.

Ez a legfontosabb!

Légy őszínte!

4

/4

4 TIPP Hogyan készíts távmunkás önéletrajzot

Mindig jól jön egy kis útmutató. :)

Lilla

Távolról sem lehetetlen